Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]снимка pexelsРезултатите от почти 20-годишно изследване на дивите

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgснимка pexelsРезултатите от почти 20-годишно изследване на дивите
Коментари Харесай

Учени установиха, че продължителността на живота зависи от генетичната наследственост на хромозомните окончания

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

снимка pexels

Резултатите от съвсем 20-годишно проучване на дивите овце в Шотландия сочат, че продължителността на живота зависи от дължината на теломерите - окончанията на хромозомите. А тяхната дължина в болшинството от случаите е генетично избрана и по завещание. Тя не зависи от тяхното оцеляване, метод на живот или среда. Това пишат създателите на проучването в публикация, оповестена в списание " Proceedings of the National Academy of Sciences ", съобщи Риа новости.

Дължината на теломерите се смята за значим биомаркер за здравето и стареенето на всеки организъм. Колкото по-къси са хромозомните окончания, толкоз по-къс е животът на организма. Това е универсално предписание за всички гръбначни. И въпреки всичко досега науката не даваше отговор на въпроса какво повече въздейства на теломерите - наследствеността или някакви вътрешни фактори.

Отговорът на този въпрос изисква продължителни наблюдения върху живота на няколко генерации гръбначни, ето за какво е мъчно да се изследват точно хората. Ето за какво учените от Норвегия, Англия и Канада под управлението на Даниел Наси от Норвежкия научно-технически университет избрали за своите изследвания скотски тип, който е с по-кратък живот - диви шотландски овце.

В последна сметка те стигнали до заключението, че продължителността на живота се въздейства от дължината на теломерите и не корелира с тяхното опазване, т.е. степента на привършване. В този случай първият параметър е директно обвързван с генетичното завещание, а вторият с факторите на околната среда като стрес или хранене.

Учените са на мнение, че направеното изобретение ще изиграе значима роля в генетиката по повод контрола на дълголетието и означават нуждата проучванията в тази тенденция да продължат от позиция на еволюцията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР